Smaki Pienin — jakiego regionalnego jedzenia warto spróbować w Szczawnicy?

Wojciech Daczkowski • lut 06, 2024

Szczawnica, miejscowość malowniczo położona w polskich Beskidach, to jedno z najczęściej odwiedzanych miejsc przez miłośników przyrody, historii i zdrowego stylu życia. To świetny wybór zarówno dla osób lubiących samotne wypady w góry, jak i par czy rodzin z dziećmi. Szczawnica słynie z niepowtarzalnego mikroklimatu, który korzystnie wpływa na zdrowie i samopoczucie. Otoczenie gór, lasów i czyste powietrze sprawiają, że pobyt w tym regionie ma właściwości relaksujące i odprężające. To nie tylko urokliwe miasteczko uzdrowiskowe, ale również prawdziwa ostoja regionalnej kuchni. Kulinarne tradycje Podhala doskonale współgrają z lokalnymi składnikami, tworząc niezapomniane doznania kulinarne.


Regionalne jedzenie – Szczawnica


Podczas pobytu w Szczawnicy warto zanurzyć się w bogactwo smaków Podhala i spróbować wyjątkowych potraw, które odzwierciedlają tradycję, lokalne składniki i umiejętności kulinarnych mistrzów. Zastanawiasz się, jakiego regionalnego jedzenia warto spróbować w Szczawnicy? Potrawy, takie jak oscypek, żurek czy kwaśnica to prawdziwa uczta dla podniebienia. 


Oscypek


Jednym z najcharakterystyczniejszych produktów regionu jest oscypek. Swą jakością dorównuje najlepszym szwajcarskim serom. Wytwarzany jest z mleka owiec. Czy wiesz, że na produkcję zaledwie jednego oscypka potrzeba świeżego mleka od blisko 30 owiec? To prawdziwy król Pienińskiego Podhala i niezaprzeczalny symbol górskiej kuchni. Oscypek ma wyjątkowy, intensywny smak i aromat, a jego delikatna konsystencja sprawia, że staje się ulubionym przysmakiem turystów i mieszkańców. Warto spróbować oscypka w różnych formach – świeżego, grillowanego lub podawanego jako składnik innych potraw. Zapewne zaskoczy Cię oscypek w panierce migdałowej podany z mixem sałat, sosem winegret, z konfiturą z czerwonej porzeczki i grzanką czosnkową. 


Kwaśnica


W zimowe dni nie ma nic lepszego niż rozgrzewająca kwaśnica. To tradycyjne danie polskiej kuchni góralskiej. Jej składnikami oprócz kapusty kiszonej i rozmaitych warzyw są wędzone żeberka i boczek. To danie nie tylko doskonale smakuje, ale także przywołuje atmosferę domowych, góralskich stołów.


Placek po zbójnicku


Placek po zbójnicku to jedno z najpopularniejszych dań polskiej kuchni góralskiej. W Szczawnicy można spróbować go w autentycznej i niepowtarzalnej wersji. To placki ziemniaczane, podawane z gulaszem wieprzowym, kwaśną śmietaną, ogórkami kiszonymi i mixem serów podhalańskich. 


Pstrąg pieczony


Region Pienin słynie z doskonałych warunków do hodowli pstrąga, co sprawia, że ryba ta cieszy się ogromną popularnością w tamtejszej kuchni. Pstrąg podawany jest zazwyczaj w wersji pieczonej z opiekanymi ziemniakami, warzywami i delikatnym sosem oraz z masłem czosnkowym. To prawdziwa uczta dla miłośników zdrowego i lekkiego jedzenia.


Szczawnica restauracje


Szczawnica to nie tylko urokliwa miejscowość z widokiem na Pieniny, ale również prawdziwy raj dla smakoszy. Restauracje w tym regionie to kulinarne perły, które oferują wyjątkowe doznania smakowe, bogactwo tradycji kulinarnych i niezapomnianą atmosferę. Niewątpliwie do takich należy najlepsza restauracja w Szczawnicy, którą bez wątpienia jest Przystań Smaków w Hotelu Maria. Wizyta tutaj to nie tylko posiłek, ale prawdziwa podróż po kuchni Podhala i Beskidów. Jest to restauracja, która powstała w 2022 na bazie starego obiektu Maria, wybudowanego w 1889 roku jako Zakład Wodoleczniczy dr. Kołączkowskiego “Hydropatia”. W roku 2018 budynek został poddany generalnemu remontowi, który ożywił to miejsce, w pełni zachowując wszystkie zdobienia z przeszłych lat. Restauracja serwuje dania staropolskie, jak i nowoczesne. Potrawy przygotowywane są z pełną starannością i zadowolą nawet najbardziej wymagających gości. Dobre jedzenie Szczawnica? To tylko Przystań Smaków!  Położenie restauracji przy samym parku w dolnym w sercu miasteczka w pełni kwalifikuje ją do jednej z najlepszych na terenie Szczawnicy. 


Szczawnica – hotele z wyżywieniem

Kiedy planuje się podróż w góry, kluczowe jest znalezienie odpowiedniego hotelu, który zapewni Ci nie tylko komfortowe warunki pobytu, ale również smaczne wyżywienie. Wyszukując w internecie ofert — Pieniny noclegi z wyżywieniem pojawia się wiele obiektów. Po co marnować czas? Wybierz Hotel Maria z najlepszą restauracją w Szczawnicy.


W obiekcie czeka na Ciebie 30 komfortowych pokoi o wysokim standardzie. Ich wystrój łączy nawiązania do regionalnej tradycji z nowoczesnym i zarazem przytulnym designem. Wszystkie pokoje posiadają łazienkę z prysznicem, suszarkę do włosów, lodówkę, telewizor, klimatyzację, dostęp do Wi-Fi, zestaw kosmetyków, a w większości znajduje się taras bądź balkon. Hotel posiada również strefę Wellness i SPA, w której będziesz miał okazję zrelaksować się i wypocząć. W obiekcie do dyspozycji osób korzystających ze Strefy SPA pozostają:

  • Łaźnia parowa;
  • Sauna sucha;
  • Sauna infra red na podczerwień;
  • Brodzik dla dzieci z atrakcjami;
  • 2 wanny z hydromasażami;
  • Ścieżka kneippa;
  • Prysznic wrażeń;
  • Grota Solna.


Strefa SPA jest dostępna dla Gości Hotelu bezpłatnie.


Autor: Joanna Łętkowska 22 Jan, 2024
Szczawnica to miejsce, które oferuje liczne atrakcje. Niezależnie od pory roku zachwyca swoim urokiem, przyrodą oraz bogatym dziedzictwem kulturowym.
Autor: Wojciech Daczkowski 31 Mar, 2023
Organizacja imprezy integracyjnej w Hotelu Maria w Szczawnicy przyczyni się do zintegrowania zespołu pracowników oraz budowania pozytywnej atmosfery w firmie.
Share by: